Selçukludan günümüze kadar uzanan ahilik geleneği; güzel ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverlik gibi toplumsal değerlerimizin yanı sıra Anadolu’daki varlığı bin yıla dayanan meslek etiği ve çalışma disiplinini oluşturan özel bir kültürümüzdür.

Vali Soytürk yayınladı mesajında Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Türkmen halkın sanat ve ticaret gibi çeşitli meslek dallarında hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetişmelerini sağlayan bir örgütlenmedir.

Ahilik, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.

Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal hayatın ortak paydası olan insanı esas almıştır.

Tüm insanlara hizmet götürmeyi amaç edinen bir hayat biçimine dönüşmüş olan Ahilik, başka kültürlere ve toplumlara da esin kaynağı olmuştur.

Din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkesi eşit gören, saygı, dürüstlük ve adaleti esas alan bir anlayış ile dayanışma ruhunu ekonomiye yansıtan Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkâr birlikleri için de altın bir rehberdir.

Kaliteli üretim, sosyal güvenlik, işçi ve işveren ilişkileri, hizmet içi eğitim gibi uygulamalarıyla Ahilik, günümüzdeki işletmelere de yol gösterici olabilecek çağdaş niteliklere sahiptir.

İş hayatında başarıyı; eğitime, çalışmaya, alın terine, dayanışmaya, fırsat eşitliğine, dürüstlüğe ve iyi bir meslek ahlakına dayandırarak haksızlığa, yolsuzluğa, cahilliğe karşı çıkan Ahiliğin, çağdaş uygarlığın bugün kabul ettiği değerlere asırlar önce ulaşması dikkate değerdir.

Yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutan geleneğimizi yaşatmak adına 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlamakta olduğumuz 32. Ahilik Haftası münasebetiyle, başta Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli olmak üzere tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyor, bu yolda emeği geçen esnaf ve sanatkârlarımızın “Ahilik Haftası”nı kutluyorum.

Bir yanıt yazın